Савиндан у Чајничу

Савиндан у Чајничу
Савиндан у Чајничу
Савиндан у Чајничу
Савиндан у Чајничу

На подручју Чајнича је свечано прослављен празник Светог Саве – првог српског просвјетитеља и учитеља. У храму Успења Пресвете Богородице свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Момир Васиљевић, уз саслужење ђаконâ Младена Максимовића и Срђана Пјевца, након које је обављен славски обред.

Отац Момир је у свој бесједи нагласио да се православни Срби, након Господа и Богородице, најчешће се моле и обраћају Светоме Сави, првом српском архиепископу, просветитељу и учитељу, јер их је Свети Сава увео у ред Божијег народа и учврстио у православној хришћанској вјери.

„Нико се није толико посветио и жртвовао  за род, као што је Свети Сава,  учећи их као пастир и учитељ свакоме добру.  Што Срби у свјетској култури заузимају видно мјесто, са светињама, црквама, манастирима, фрескама,  иконама и  књижевношћу, то је заслуга Светога Саве,“ рекао је прота Васиљевић.

Он је додао да су цркве и манастири били својеврсне школе у којима се изучавало не само Свето писмо и друге побожне књиге и богослужбени поредак, него и писменост - гдје су се преписивале књиге и школовао свештенички и учитељски кадар.

„Оснивајући са својим оцем на Светој Гори царску лавру манастир Хиландар, Свети Сава оснива први српски универзитет, одакле доводи школоване, искусне духовнике и поставља за архијереје и игумане. Отуда је Свети Сава дубоко укоријењен у род српски. Зато су му посвећене многе књиге, студије, похвале и пјесме. Православни Срби захваљујући Светом Сави, имају своје Светосавље, а то је српско искуствено православно хришћанство“, рекао је отац Момир.

Поред храма у Чајничу, на Савиндан је Свету литургију у храму Вазнесења Господњег у Заборку служио јереј Драгиша Симић, који је обавио и славски обред.

Поред приредбе коју су ученици основне школе „Јован Дучић“ уочи празника одржали у Дому културе „Филип Вишњић“, на сам празник је у сали Светосавског дома при чајничком храму одржана Светосавска академија.

Дјечији црквени хор у Чајничу припремио је богат садржај духовних пјесама и рецитација чиме су показали искрену љубав према највећем српском сину Светитељу Сави.

Црквена општина Чајниче је, уз помоћ добрих домаћина и дародаваца, припремила Светосавске пакетиће за сву дјецу која су присуствовала светим литургијама у Чајничу и Заборку и на академији, као и за дјецу у „Дјечијем обданишту“ у Чајничу.

Извор: Митрополија дабробосанска