Ирак: Више од милион деце у бекству

У Ираку је више од 2,1 милиона људи у бекству због терора милиције ИДИЛ. Преко пет милиона људи у Ираку тражи помоћ. Још не може да се утврди број унутрашње расељених лица, јер у самој земљи има још 235.000 сиријских избеглица.

Више од милион расељених лица у Ираку представљају деца, изјавио је председник Каритаса, након што се уверио у то на основу података добијених у Ербилу, престоници Аутономне области Курдистан на северу земље. Само у Курдистану живи 900.000 унутарње расељених лица. Представник Каритаса је посетио у Ербилу и околини избегличке логоре и добротворне организације локалних партнера Каритаса, које опслужују око 100.000 унутарње расељених избеглица и снадбевају их животним намерницама и хигијенским средствима.

Само 1/10 избеглица живи у камповима, док је посебно проблематично стање за оних 670 хиљада људи који живе у старим и дотрајалим зградама, неформалним камповима, црквама, џамијама или школским зградама. Рачуна се и са порастом броја избеглица. Уз то, зима у Курдистану ни из далека није на измаку. „Многим људима недостаје зимски смештај и одговарајућа обућа. Па и друга помоћ је крајње неопходна за децу,“ рекао је председник Каритаса Ландау.

Поред помоћи лицима у невољи, Каритас финансијски помаже школске пројекте и пружа психолошку помоћ деци. Готово сва деца и њихови родитељи су трауматизовани, многи од њих пате од депресије, несанице и преплашености, изјавио је Ландау.

Он помиње једну школу у граду Анвалији код Ербила. Око 600 избегличке деце, међу 1600 уписаних ђака, сведоци су убистава, борби и киднаповања. Таквој деци треба повратити осећај да је све нормално и да су она безбедна.

Извор: Катпрес (превео Радомир Ракић)