Патријарх Неофит одликовао проф. Георги Близнашког

Проф. Георги Близнашки, који је од 6. августа 2014. до 7. новембра 2014. био председник владе Бугарске, добио је црквени орден Светих Кирила и Методија. Орден му је уручио лично Његова Светост г. Неофит, Патријарх бугарски и Митрополит софијски, сходно одлуци Светог Архијерејског Синода, а у знак благодарности за црквене заслуге. На званичном пријему 8. децембра 2015. године у Синодској палати учешће су узели митроплити Бугарске Цркве, као и директор политичког кабинета проф. Близнашког.

Повод за награду црквеним орденом било је велико залагање новонаграђеног кад је под његовим руководство Министарски савет донео одлуку да се Патријарашки храм Светог Александра Невског преда у власништво Бугарској Православној Цркви - Бугарској Патријаршији.

Патријарх је казао:-Дозволите ми да Вам у своје име и у име Високопреосвећених синодских Митрополита изразим најсрдачнију благодарност на одважности и доброј вољи, коју сте пројавили у својству министра-председника, на корист и добро државних послова и да Патријарашку катедралу Светог Александра Невског предате у власништво Бугарској Правосалвној Цркви.

Патријарх је истакао да ће се у овом храму узносити молитве ка Свевишњем, како и стоји у повељи кнеза Александра I. -У њему ће се свакодневно наши духовници молити за сав бугарски народ, бугарске власти и војску. Проф. Близнашки је тиме окончао  многогодишње расправе о томе ко треба да је власник Патријарашке катедрале, истакао је Његова Светост.

Наиме, Влада је на свом заседању 1. октобра 2014. године донела одлуку да историјски храм Светог Александра Невског не буде више у државном власништву, да би 3. октобра 2015. године у Патријаршијском двору био потписан уговор о предаји храма Бугарској Православној  Цркви - Бугарској Патријаршији.

Извор: Бугарска Патријатршија (превод и обрада Информативне службе)