Мозамбик очекује поруку папе Фрање о нади и обнови

Мозамбик очекује поруку папе Фрање о нади и обнови
Мозамбик очекује поруку папе Фрање о нади и обнови
Мозамбик очекује поруку папе Фрање о нади и обнови
Мозамбик очекује поруку папе Фрање о нади и обнови

Папа Фрања посетиће Мозамбик, коjи су погодиле велике поплаве, током свог апостолског путовања у три државе у септембру.

Мозамбик, на југоистоку афричког континента, бори се да започне процес обнове и изградњее после разорног циклона Идаи и поплава које су уследиле у марту, а које су однеле више 800 живота и раселиле најмање милион и по људи.

Упркос обиљу природних ресурса и плодној земљи, ова држава и даље је једна од најсиромашнијих земаља у Африци с најмање 65% свог становништва који живи испод линије сиромаштва. Корупција, лоша владавина и политичка и верска сукобљавања настављају да осиромашују земљу и стварају поделе.

Ово су чињенице којих је папа Фрања врло свестан, што се види по поклону председнику Филипе Њусију који га је посетио у Ватикану у септембру 2017. године: раздвојен медаљон који сједињује маслиново дрво и на коме су угравиране речи „Тражи оно што сједињује, превазиђи оно што дели.“

Шила Пире, која је рођена у Мозамбику али ради као новинар и радио водитељ на јужноафричком Радио Веритасу, изјавила је да је народу на Мозамбику хитно потребна Папина порука љубави и јединства. Она је такође открила да су Фрањино пријатељство и солидарност већ направили велику разлику у земљи. Она је објаснила да је Мозамбик доживео поплаве и 2000. године. Тада је Хорхе Бергољо био надбискуп Буенос Аиреса у Аргентини.

„Он је близак пријатељ нашег кардинала емеритуса Хулија Ланга, који је у то време био надбискуп Ксаи-Ксаија“, рекла је. Захваљујући овом великом пријатељству, „он је могао да прикупи довољно новца да обнови град Ксаи-Ксаи; он је могао да помогне да се град поново изгради, јер је био сав под водом и све је било изгубљено“.

Папа Фрања, наставила је, увек је чинио пуно за Мозамбик, „недавно, поново, он је дао огромну донацију земљама које је погодио циклон“. Тако, према њом мишљењу, за Мозамбик његова посета је благослов; такође то ће „помоћи на пољу умањења тензија“.

Извор: Ватикан Њуз (превод и обрада  Инфо служба СПЦ)