Велика већина свештеника Западноевропске архиепископије уз архиепископа Јована

Окупљени у Паризу у суботу 28. септембр 2019, велика већина свештеника Архиепископије руских цркава у Западној Европи, раније под јурисдикцијом Цариградске Патријаршије, гласали су да следе пример свог вољеног архијереја, Његовог Високопреосвештенства архиепископа Дубне Јована, раније хариопољског, да се придружи Руској Православној Цркви.

Према саопштењу за јавност које је објавила Архиепископија, 51 свештеник који је присуствовао састанку и 37 који нису присуствовали, потврдили

су своју пуну подршку одлуци архиепископа Јована да се канонски присаједини са Архиепископијом Московској Патријаршији.

Сабор је усвојио сходну молбу Његовој Светости патријарх московском и све Русије Кирилу, која ће бити разматрана на следећој седници Свештеног Синода Руске Цркве у Тројице-Сергијевој лаври 8. октобра, 2019, рекао је епископ зеленоградски Сава за РИА-Новости.

У међувремену, митрополит галски Емануил састаће се у име Васељенске Патријаршије с неколицином представника Савета Архиепископије који не желе да се придруже Московској Патријаршији.

Септембра 7, 2019, 58% душа Архиепископије гласало је за присаједињење Московској Патријаршији. А архиепископ Јован је 14. септембра најавио да је примљен у Руску Цркву и да ће са собом пренети Архиепископију, након што га је Цариград изненада распустио. У одговору на то, неколико чланова Савета Архиепископије молило је Цариград да именује местобљуститеља уместо архиепископа Јована, и  поставили су митрополита Емануила.

Архиепископ Јован је одговорио да је ово други покушај да се постави местобљуститељ и да то нема канонску основу.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)