Величанствена литија у Беранама

У недељу, 5. јануара 2020. године, У Беранама се сабрало око двадесет хиљада људи да искажу незадовољство и отпор према неуставном и дискриминаторном Закону о слободи вероисповести, насилно изгласаном у Скупштини Црне Горе, а упереном против Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Литија верног народа, предвођена Његовим Преосвештенством Епископом будимљанско-никшићким г. Јоаникијем, свештенством и свештеномонаштвом, кренула је у 16 часова из центра Берана певајући духовне песме и молитве.

Свештени ход верујућих пратило је веома хладно и снежно време. Упркос свему томе, уз свештенство и владику Јоаникија, сабрали су се сви православни житељи Берана међу којим је било доста деце и најмањег узраста. Долазак молитвене литије у манастир Ђурђеви Ступови, древну немањићку задужбину, пратио је звук звона са купола те светиње.

По одслуженом молебану, обратио се епископ Јоаникије, честитајући наступајући празник Рођења Господа Исуса Христа. „Нека су вам срећни ови благи дани и ово окупљање око колијевке Богомладенца Христа Спаситеља свијета. Да у радости дочекамо Рођење Христово и да нас Његово рођење оснажи, укријепи, обједини, да се надахнемо божанском силом, истином и правдом, да љубимо једни друге, да љубимо истину, да идемо правим Божјим путем, да носимо свој крст, да чувамо своју вјеру“, рекао је Владика и навео да се Црква Божја сабира у ове тешке дане искушења, која сналазе наш православни српски род у Црној Гори.

Казао је да је мало речи да би се могла исказати благодарност нашем народу на подршци, љубави и спремности да бране своје светиње, завештања светих ктитора и задужбинара, завете Светих отаца наших, Светог Василија Острошког и Светог Петра Цетињског.  

„Ваша љубав је велико поуздање да ћемо одбранити светиње. Ваши доласци и сабирања око светиња, и овдје у Беранама, и по цијелој Црној Гори и шире су, већ, једно велико свједочанство да је закон који је донесен против православне вјере и православне Цркве у Скупштини Црне Горе мртворођенче, мртво слово на папиру и да је ништаван за овај народ. Воља народа мора бити обавезујућа за власт, а, нарочито, када је у питању слобода вјере. То је највећа светиња у коју ниједна нормална и паметна власт не дира, него је поштује, поштује права сваке личности, сваког вјерника на слободу вјере. А овдје, већинска вјера, већинска Црква није се сагласила, није се могла сагласити са неправдом. Без обзира на то, против сваког обичаја, поретка, права и закона, наше власти су силом већине и силом наредбе с врха, од једног човјека, предсједника Црне Горе, изгласале у послепоноћним сатима, у мркло доба ноћи, овај мрачни закон“, подсетио је Његово Преосвештенство.

Он је навео да  се Црква заједно са верним народом одупрла таквој неправди, изразивши спремност да се боре до краја, мирно, хришћански, истином и правдом, позивајући на дијалог, на разум, на међусобно разумевање и договарање ради добра Цркве, државе, народа, ради будућности деце и стабилности државе.

„Указали смо на све негативне последице оваквог срамног поступка који је унизио поредак Црне Горе, саму Црну Гору и Скупштину Црне Горе. Били су глуви, заслијепљени су својом влашћу, дуготрајним владањем и земаљском силом. Давно је речено да сила Бога не моли, али Бог силу не воли. Онај ко се усудио да понизи свету вјеру православну, Цркву Божју, светиње, понизиће њега Господ Бог, али, без обзира на све што се догодило, ми смо спремни и на једно и на друго. Ако буде разума спремни смо, одмах, да разговарамо и, ако можемо да се договоримо, уз међусобно уважавање, као цивилизовани људи и народ, договорићемо се. Ако договора нема, а направили су са свима договор, осим са нама, онда ћемо се борити до краја свим расположивим цивилизованим средствима“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки и још једном се осврнуо на подршку коју народ Црне Горе пружа својој Цркви у овим данима пуним искушења.

„Овај народни отпор задивио је цио свијет, не само нас у Црној Гори, него много шире. Добили смо подршку од Васељенске патријаршије, од Московске патријаршије, од Јерусалимске патријаршије, дакле, од највећих и најстаријих Цркава, као и од поглавара Римокатоличке Цркве. Сви су видјели да се овдје чини злочин и неправда над православљем. Никоме то добра не може донијети. Ми се спремамо за овај велики празник у братској слози и љубави. Ових дана смо се сабирали, свако вече, око наших светиња и било је величанствено гледати ту љубав, ту слогу и то заједништво око имена Божјег и око наших светиња. Нека све вас Господ благослови. Нека вам буду срећни ови благи дани, да у радости прославимо Бадње вече, па Божић и три Божића, а послије Божића ћемо наставити да се сабирамо око наших светиња. Ово је, заиста, било велико свједочанство и остаће уписано у историји Црне Горе, јер се наш народ потврдио као Црква Божја, света, истинита и неразорива. Ми се, кроз ове невоље, и поред ових неправди, радујемо, јер нас грије топлота вјере, нашег заједништва и љубави међусобне“, закључио је владика Јоаникије и обавестио је сабрани народ да ће се, у договору са митрополитом Амфилохијем и осталим Владикама, који имају јурисдикцију у Црној Гори, мирна протестна окупљања наставити после Божићних празника, сваког четвртка и недјеље увече. У исто време, развијаће се и друге активности све док се, како је навео, ова борба не доведе до краја, „док се не побиједи ово зло и не нађе праведно рјешење“. „Нећемо да будемо понижени и дискриминисани у својој држави у којој смо већина“, истакао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Величанствена литија у Беранама
Величанствена литија у Беранама
Величанствена литија у Беранама
Величанствена литија у Беранама