Вести из православних помесних Цркава

Шеик осуђује антисемитизам у име Ислама

Генерални секретар Исламске светске лиге Шеик Мухамед ал-Иса изразио је своју солидарност са Јеврејима по питању холокауста и антисемитизма. Он је у Берлину изјавио: „Не можемо да верујемо да се у историји човечанства могло догодити тако нешто као што је Аушвиц.“ Он сматра да се антисемитизам не може доводити у везу са Исламом. Шеик је ово изјавио у подијумском разговору са председником Европске рабинске конференције, московским главним рабином Пинхасом Голдшмитом.

Принц од Велса посетио цркву Рођења Христовог

Његова Краљевско Височанство Принц Чарлс од Велса посетио је 26. јануара 2020. године цркву Рођења Христовог у Витлејему. Овде га је дочекао јерусалимски патријарх Теофило и изразио велику радост што га може поздравити у месту Рођења Христовог, у месту које је донело мир и правду целом свету. Блажењејши је истакао да је „Витлејем истински симбол мира овде, за хришћане и муслимане, који живе као једна породица и једно складно друштво, и да је ова црква место које пружа духовно освежење хиљадама поклоника свију вера и религија, и свију култура и народности без разлике.“

Танзанија: Крштено 230 Африканаца, многи бивши муслимани

Танзанија: Крштено 230 Африканаца, многи бивши муслимани
Танзанија: Крштено 230 Африканаца, многи бивши муслимани
Танзанија: Крштено 230 Африканаца, многи бивши муслимани
Танзанија: Крштено 230 Африканаца, многи бивши муслимани

Одржано је још једно саборно крштење у Африци, овог пута у источном танзанијском граду Морогоро, када је 230 лица присаједињено Христу бањом пакибитија (Титу 3,5). Чин крштења је обавио митрополит иринопољски Димитрије у недељу 26. јануара 2020. године у цркви Светих Арсенија и Пајсија, саграђеној 2005. године. Истиче се да је ово прва црква у свету посвећена Светогорцу Пајсију. Међу новопросветљеним било је много бивших муслимана.

Март проглашен месецом „за живот, за родитеље, за децу“ у Румунији и Молдавији

Током тог месеца у Румунији и Молдавији одржаће се стотине про-лајф догађаја, а врхунац ће бити „Марш за живот“ 28. марта 2020. године. На више од 900 локација у обе ове земље биће приређене разне манифестације у циљу подршка нерођене деце. Марш за живот у Букурешту организује установа „Румунија за живот“ у сарадњи са „Студенти за живот“.

Зaпаљена нова манастирска црква на Криму

Током овог викенда подметнут је пожар у украјинском ставропигијалном манастиру Светог Пајсија Величковског на Криму. Ватра је уништила цркву Вaскрсења Христовог, која је била у изградњи као манастирска филијална црква у селу Морозовка код Севастопоља. И поред ове несреће, манастирски живот се одвија нормално.